Ana içeriğe atla

Bölüm Hakkında

Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Bölümü 2008 yılında kurulmuş ve Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi bünyesinde 2009-2010 eğitim-öğretim yılından itibaren 50 öğrenci ile faaliyetine başlamıştır. Yıldız Teknik Üniversitesi’nde açılan Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Programı’nın amacı, hem ülkemiz hem de dünya deniz ticaret filolarının ihtiyaçlarına yönelik olarak nitelikli Gemi Makineleri İşletme Mühendisi yetiştirmektir.
 

Öğrencilere Üniversitemiz bünyesindeki diğer lisans programlarıyla çift ana dal imkânı da sunulmaktadır. Ders içeriğinin ve kredi değerinin uygun olması koşulu ile farklı bölümlerden de ders alınabilmektedir. Derslerin en az %30 'u İngilizce dilinde verilmektedir.Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Programının en önemli yanı, eğitimin önemli bir kısmının uygulamaya yani pratiğe yönelik olmasıdır.
 

Eğitim-öğretim faaliyetleri; Yıldız Teknik Üniversitesi’nin İstanbul-Beşiktaş’taki merkez (yıldız) yerleşkesinde gerçekleştirilmektedir.Bölümümüzde eğitim-öğretimde üniforma zorunlu olmamakla beraber, resmi tören ve etkinliklerde denizcilik örf ve adetlerine uygun üniforma giyilmesi zorunludur. Gerektiğinde üniformaların temini öğrencilere aittir.
 

Öğrenci Seçme Sınavı’nda SAY puanı ile öğrenci almaktadır. Bölüme başvuru koşulları, ÖSYM kitapçığında ayrıntılı olarak yer almaktadır.1 (Bir) yıllık İngilizce Hazırlık ve 4 yıllık lisans eğitimini takiben mezunlara lisans diploması verilecektir.
 

Yıldız Teknik Üniversitesi, Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Bölümünün eğitim programı Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) STCW Sözleşmesinin A-III/1 ve A-III/2 müfredatlarına uygundur. Bu eğitimden sonra gemilerde çalışmak isteyenler, T.C. Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı’na bağlı Gemi Adamları Sınav Merkezi (GASM) tarafından yapılan sınavlardan da başarılı olmaları gerekmektedir.
 

Bu sınavlardan başarılı olan adaylar “Uzakyol Vardiya Mühendisi” unvanı alırlar.  “Uzakyol Vardiya Mühendisi” olarak 36 ay veya daha fazla deniz hizmeti sonrasında tekrar sınavlara girerek “Uzakyol İkinci Mühendisi” unvanı alırlar. “Uzakyol İkinci Mühendisi” olarak 36 ay veya daha fazla deniz hizmeti sonrası tekrar sınava girerek “Uzakyol Başmühendisi” unvanı alırlar. 
 

Deniz tecrübesinin ardından, denizcilikle ilgili faaliyet gösteren işletmelerde makine Enspektörlüğü, Personel Müdürlüğü, Teknik Müdürlük ve tersanelerde donatım mühendisliği gibi görevlerini üstlenebilmektedir.